JIWE Hovslageri & Smide

"Du har hästen. Jag har resten."

Nyheter

140111  Mycket att göra

Har varit väldigt dålig på att uppdatera hemsidan. Anledningen är såklart att jag jobbat väldigt mycket.

Men... det finns ytterligare en anledning. Mer om denna kan du läsa här.

 

130926  Smidesclinic

Har arbetat som en tok för att få en kort arbetsdag idag. Åker nu till Sundsvall för att vara med på en smidesclinic med hovslagarmäster Micke Berg.

 

130909 Otillgänglig

Jag är just nu svår att nå och hopplöst långsam att svara på meddelanden. Ber om ursäkt för detta.

Ingen är dock bortglömd. Ingen är nonchalerad.

Jag har helt enkelt för mycket att göra just nu och hinner inte riktigt med att administrera alla inkommande ärenden.

Jag ser dock ljuset i tunneln. Det blir snart bättre.

 

130622  Semester

Jag tar nu en veckas semester. Jag är tillbaka i arbete måndagen den 8:e Juli.

 

130605  Strömsholm

Jag tar nu ledigt några dagar för att åka ner till Strömsholm och SM i hovslageri. Efter en sovmorgon är jag tillbaka i arbete måndagen den 10/6.

 

130527  Samarbete

Jag har blivit kontaktad av Distriktsveterinärerna, hästkliniken i Vännäs. Man har uttryckt ett önskemål om samarbete med mig och mitt företag.

Jag tycker om synsättet att veterinärer och hovslagare bör samarbeta för att på bästa sätt hjälpa skadade hästar och har därför välkomnat inviten.

Tillsammans kan vi nu erbjuda skadade hästar undersökningar och behandlingar av duktiga veterinärer, i kombination med rehabiliterande hovvårds- och beslagsåtgärder. På detta sätt ger vi hästarna de allra bästa förutsättningarna för ett snabbt tillfrisknande.

Jag ser fram emot ett givande och spännande samarbete.

Läs mer om Distriktsveterinärerna här.

 

130513  Ny praktikant

I ett par veckor framöver kommer Ina att arbeta tillsammans med mig. Ina pluggar på hästgymnasiet Forslunda och skall få svettas som hovslagarlärling. :-)

  

130208  Influensatider

Precis som så många andra har jag varit sjuk. Nu väntar en hård tid. Arbetsdagarna är uppbokade sedan länge, så det blir till att ta till sena kvällar och helger för att arbeta ikapp igen.

 

121221  God Jul

Jag vill tillönska alla kunder och hästar en riktigt God Jul!!

Jag tar nu ledigt några dagar. Är åter i arbete den 27 December.

 

121023  On-line

Två dagars telefontjänst är nu avklarade.

Jag beundrar de människor som har detta som sitt levebröd. Det är inte mitt gebit. Jag ska nog sko hästar istället...

Jag tror baske mig att Ni gaddat ihop er;

- "Nu jädrar, tjejer!! Synkronisera era klockor! Exakt klockan 08:00 ringer vi, alla på en gång!"

Jag var inte förberedd... Hade inte mina telefoninställningar i ordning. Kunde plötsligt inte komma ihåg namnen på hästar som jag skott i flera års tid... Förlåt!!

Jag är samtidigt oerhört tacksam.

Det fortsätter att komma in bokningar. Det är helt okej. Jag svarar på dessa i en mer normal takt. Då kommer jag även ihåg vad hästarna heter.

Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas:

Jag har världens bästa kunder!!

 

121022  Växeln hallå, hallå

Något är fel med inställningarna till min telefon. Man får tydligen ingen upptagetton. Det ringer istället som vanligt,  tills man kopplas till mitt mobilsvar. Det kan därför tyckas som att jag helt enkelt inte svarar. Suck.

Tro mig, jag pratar allt jag bara hinner, men kan bara tala med er en i taget.

Jag ber om ursäkt för strulet. Skall försöka fixa till det så snart jag får lite andrum.

 

121019  Designat hovslageri

Idag har Magdalena varit med mig ute och jobbat. Magda studerar på Designhögskolan och klurar på ett examensarbete inom hovslageri. Jätteintressant, tycker jag. Hon kommer att följa med fler gånger.

 

121017  Öppnar snart för tidsbokning

Måndagen den 22 Oktober mellan klockan 08:00 och 14:00

&

Tisdagen den 23 Oktober mellan klockan 08:00 och 17:00

sitter jag vid telefonen, redo att ta emot tidsbokningar. Observera att detta gäller för befintliga kunder.

Precis som när man sätter igång en häst efter en långvarig skadeperiod kommer jag att börja lugnt, för att succesivt trappa upp arbetsmängden.

Behovet är stort, så oavsett var i skoperioden Din häst befinner sig är det viktigt att den får en bokad tid, så att jag får en möjlighet att planera logistiken och få arbetsdagarna att fungera.

Nytt är att jag avsätter två tider per vecka för hästar utanför den ordinarie kundkretsen, hästar som har särskilda behov. Dessa kan bestå av ex. diagnosticerade hältor eller hovrelaterade problem.

Den som önskar boka en dylik tid är välkommen att skicka ett mail till info@jiwehovslageri.se .

 

121010  Återkomsten närmar sig

Jag har hjälpt några sjukhästar på sistone. Lite nervöst, då högerarmen ännu  inte tål några kraftiga ryck, men det har fungerat bra. Hästarna har skött sig exemplariskt och axeln känns okej.

Den här veckan ägnar jag åt bilen. Mer utrustning skall installeras och ytterligare inredning skall monteras.

Känns kul att göra något vettigt. Jag är inte skapt för att vara sjukskriven och har varit fruktansvärt rastlös.

Under nästa vecka har jag ett antal hästar inbokade. Dessa är omsorgsfullt utvalda "fredagshästar", vilka tycker om när jag jobbar med dem och därför står stilla som statyer.

Under nästa vecka kommer alla kunder att få ett meddelande om när tider kan börja bokas. Jag kommer att avsätta ett par arbetsdagar till att svara i telefonen.

 

120910  Återbesök

Har idag haft ett intensivt återbesök på regionsjukhuset. Nästan som om jag planerat det själv - klapp, klapp, klapp - från röntgen till läkaren till sjukgymnasten.

Axeln läker jättefint. Allt ser bra ut.

Läkaren visade på röntgenbilderna och förklarade väldigt pedagogiskt varför jag absolut inte får börja jobba ännu. Om jag haft ett annat yrke, så kanske om några veckor, lite försiktigt, men som hovslagare ett benhårt Nej!

Jag inser allvaret och förstår också att de närmaste veckorna är de allra mest riskfyllda. Hittills har det inte varit någon fara, då jag helt omöjligt kunnat hjälpa någon häst, enarmad och eländig som jag varit. Men nu när jag kan börja använda även högerarmen litegrann...

Räkna med att jag är ute ur bilden i ytterligare en skoperiod! Allt annat är att betrakta som en bonus.

Ett antal hästar har särskilda problem. Det är dessa pållar som jag har mest ångest över. Jag kan inte, själv, hjälpa dem, men jag kan i alla fall se till att de får hjälp.

När jag får klartecken från läkarkåren kommer samtliga kunder att få ett meddelande om hur tidsbokningarna kommer att ske.  

 

120909  Världens bästa kunder!!

Jag vill tacka för alla uppmuntrande telefonsamtal och meddelanden jag fått under mina "odugligt enarmade" och improduktiva sjukskrivningsveckor.

Det värmer verkligen. Tack!

 

120906  Till Hufvudstaden

Åker till K1 i Stockholm ett par dagar för att lyssna på ett föredrag om hästens muskler och kopplingar till dess rörelser.

 

120820  Snart vänsterhänt

Går med högerarmen i mitella och skall så göra i ytterligare tre veckor. Jag har redan fått en del träning i att klara mig utan den armen, så jag blir duktigare och duktigare med vänsterhanden för varje dag som går. J

Om tre veckor är det dags för återbesök på sjukhuset. Då skall axeln återigen röntgas och ultraljudundersökas.

Om skadan då läkt så bra som det är tänkt, har axeln tillräcklig styrka för att jag skall kunna jobba igen. Däremot kommer jag att sakna en del i rörlighet och muskelkraft och kommer därför att sjukskrivas i ytterligare några veckor.

Beslutet om hur länge det blir lämnar man helt och hållet till mig. När jag känner att jag kan jobba igen är det upp till mig att avbryta sjukskrivningen.

Om cirka tre veckor kommer jag dock att börja planera för en återgång till arbetet och i samband med det "återöppna" telefonen för bokningar. Mer om detta när det närmar sig.

 

120813  Reparerad

Opererades idag. Allt gick bra.

Återkommer med mer information.

 

120810  Goda nyheter... med smolk i bägaren

Igår var det så äntligen dags att få komma upp på röntgenavdelningen för en mer detaljerad undersökning. Resultatet av denna blev dock något snopet.

Ultraljudsundersökningen gav vid handen att alla muskler och senor sitter fast där de skall, men...

Jag skickades vidare på röntgenundersökning och det visade sig då att jag har en fraktur i överarmsbenet, i "axelkulan". Lös benbit, hade man sagt på hästspråk. Detta förklarar såklart varför jag har så förbaskat ont och varför jag inte kan använda armen, då benbiten effektivt låser axelleden.

Det positiva med diagnosen är att jag står standby för operation och när denna är utförd kommer min konvalescenstid att vara kortare än den skulle blivit om det var muskler som slitits av.

Det negativa är såklart att jag gått omkring och haft ont helt i onödan. Om man bemödat sig med att röntga axeln på en gång hade man såklart upptäckt frakturen, jag hade redan varit opererad och på god väg att komma tillbaka i arbete igen. Suck...

Jag fick imorse ett meddelande om att det inte blir operation idag, då kirurgerna var fullbokade. Efter helgen kommer den dock att bli av.

Efter operationen kan jag lämna ett definitivt besked om när jag börjar jobba igen.

 

120803  Livsandarna återvänder

Jag har sovit i en veckas tid. Värktabletterna jag fått av läkaren är av en sådan kaliber att jag helt omöjligt kunnat hålla mig vaken.

Nu har jag inte lika ont längre och behöver inte proppa i mig lika många tabletter, så nu kan jag vara vaken på dagarna och jag känner att det goda humöret kommit tillbaka.

Jag har fått ett träningsschema, vilket jag följer, i syfte att hålla axeln rörlig.

Nästa vecka skall axeln ultraljudundersökas, vilket mer i detalj skall visa på vilka skador som uppkommit. Efter detta och ett efterföljande besök hos ortoped hoppas jag kunna ge ett besked för när jag beräknas vara tillbaka i arbete igen.

Jag är ganska rastlös emellanåt och jag saknar hästlukten...

Det här är inte första gången jag är skadad, men det är första gången jag sjukskrivit mig och denna gång tänker jag följa läkarnas ordinationer till punkt och pricka!

Högeraxeln är ett av mina viktigaste "verktyg" och måste fungera oklanderligt, så jag ämnar inte komma tillbaka till arbete innan jag fått klartecken av läkarna.

Trots tristess och dåligt samvete måste jag se långsiktigt på mitt arbete.

 

120727  Blåarmad

Har haft ett par jobbiga dagar, när en och annan pessimistisk tanke hunnit passera genom mitt huvud, dels för att jag har ont, men mest för att jag inte kunnat röra överarmen.

Igår skedde dock en förändring, när armen började byta färg och allteftersom blånaden spred sig över armen, så kom lite av rörligheten tillbaka.

Idag kan jag, även om det såklart gör ont, röra armen i alla riktningar, så nu känner jag mig helt avslappnad och lugn i sinnet.

Jag har ännu inte fått axeln ultraljudsundersökt, så läkaren tittar nu på om han kan remittera mig till något annat sjukhus, så att jag snabbare kan få hjälp.

Fram till dess återstår inte så mycket annat för mig att göra, än att fortsätta agera sjukskötare åt mig själv.

Jag har redan ställt min diagnos! Den är ju löjligt busenkel och mycket uppenbar:

Jag håller långsamt på att förvandlas... till en smurf.

120724  Time out!!

Olyckan har varit framme...

Jag kom i vägen för en unghäst och det bar sig inte bättre än att min ena axel fick sig en rejäl smäll.

Väntar nu på att få komma på röntgen- och ultraljudsundersökning och läkaren vill såklart inte säga så mycket innan dessa undersökningar är utförda, men mycket tyder på att ena bicepsmuskeln har slitits av.

Jag är för närvarande oförmögen att arbeta och måste därför  just nu begära en "time out".

Jag ber om ursäkt för det besvär det vållar, men måste be Er som har bokade tider de närmaste veckorna att vända er till andra hovslagare.

Uppdaterar så snart jag vet mer.

 

120708  Semester

Har semester under vecka 28. Jag är åter i arbete måndag den 16 Juli.

Fram till dess kan jag inte nås.

 

120620 Gesällbrevsutdelning

Det blev en något förskjuten arbetsdag idag, men av en kär anledning.

Idag blev det nämligen lunch med tillhörande gesällbrevsutdelning på Sävargården.

I normala fall består lunchgästerna till hälften av målare. Den andra hälften av frisörer.

Idag var annorlunda, då lunchgästerna bestod endast av målare... samt en hovslagare!!

Det är drygt ett år sedan jag gjorde gesällprovet, så det känns lite avlägset, men var både trevligt och gott.

 

120612 Grattis, Isa!!

Isabelle hade en väldigt lång och nervös dag idag. Först framåt kvällskröken stod det klart att hon klarat sina examensprov.

Grattis, Isa!! Bra jobbat! Jag är jättestolt över dig!!

 

120611  Slutprov för Isabelle

Har omorganiserat veckans arbeten för att kunna åka ner till Nordviksskolan och agera som moraliskt stöd till Isabelle under hennes slutprov imorgon.

 

120607  Strömsholm

Tar ledigt ett par arbetsdagar för att åka ner till Strömsholm och SM i hovslageri. Skönt med en minisemester och att få träffa bekanta.

 

120505  Föreläsning

Åker till Sundsvall för att lyssna på en föreläsning av hovslagaremäster Mikael Berg.

 

120306  Isabelle är tillbaka

Isabelle är tillbaka för en ny praktikperiod. Hon kommer att jobba med mig under tio veckor.

 

120129  Äntligen!!

Har fått vara hästfri hela veckan. Tack, snälla!

Den nya bilen är inredd och klar. Imorgon är den och jag ute och jobbar, i vanlig ordning.

 

120124  Godkänd av Jordbruksverket

Fick idag ett rekommenderat brev, innehållande mitt godkännande från Jordbruksverket.

Nuvarande kunder kommer att få mer information om detta per post.

 

111229  Ett välkommet telefonsamtal

Fick idag ett samtal från Nya Motorcentrum. Min nya hovslagarbil har kommit till stan, något tidigare än förväntat. Bilfirman behöver den under den närmsta tiden för att utrusta den enligt min beställning.

Därefter behöver jag en tid för att inreda den och flytta in all min utrustning i den, så helt enligt planerna måste jag hålla vecka 4 som "hästfri". Jag kan inte ta emot några hästar under denna vecka!!

Jag kommer då att jobba för fullt, men med bilen istället.

Det skall bli sååå skönt att äntligen få ordning på utrustningen. J

 

111223 Ingen lärling längre...

Isabelle, som pluggar på hovslagarskolan och har hängt med mig under de senaste två månaderna, har fullgjort sin praktiktid hos mig.

Det känns lite tomt utan henne. Jag har hunnit vänja mig vid att ha henne med...

Jag blev glad när hon ringde och undrade om hon även kunde få göra vårterminens praktik hos mig. Hon är självklart välkommen.

 

111101 Inget mer Stockholm

Under det senaste året har jag skott en del hästar i Stockholm. Vissa av dessa var tidigare kunder, andra var nya. Samtliga var favoritkunder... L

 Jag känner att det blir alltför jobbigt att vara ifrån hemmaplan var sjätte vecka, så jag håller som bäst på att fixa med andra hovslagare till hästarna. Endast ett par hästar återstår, sedan kan jag med gott samvete lämna över till duktiga kollegor.

 

111031 Ny lärling

Idag börjar en ny lärling. Hon skall arbeta tillsammans med mig i ett par månader, vilket gör att samtliga mina kunder kommer att få träffa henne.

Hon heter Isabelle och påbörjade sin hovslagarutbildning denna höst. Syftet med hennes praktiktid är att hon skall få en inblick i en hovslagares vardag, träffa olika typer av hästar, både gällande ras och lynne, att träna upp sina hovslagarmuskler (vilket är en långsam och stundtals ganska smärtsam process), samt såklart att träna på hantverksbitarna av hovslageriet.

Hennes uppgifter den första tiden kommer att vara att bräcka (ta loss) skor, rensa hovar och göra nitar.

 

111005 Förkylningstider

Som så många andra är även jag just nu febrig och hängig. Jag jobbar på, i vanlig ordning, dock med ett något neddraget tempo.

En intressant iakttagelse är att även kända ”gangsterhästar” just nu står stilla som ljus och låter sig snällt bli skodda, när de i vanliga fall aldrig bangar för en fight och gärna gör livet surt för mig. Man skall inte förmänskliga hästar, men jag tycker ändå att det tyder på ett visst ”sportsmannamässigt hästbeteende”, då jag just nu inte orkar gå några 10-ronders brottningsmatcher med dem.  J

 

110916 Ny bil beställd

En ny bil är nu beställd. Det blir en bättre och mer passande hovslagarbil än min gamla.

Det är flera månader till leverans och under tiden har jag fått låna en annan skåpbil av bilfirman. Den närmsta tiden kommer jag att köra omkring i en gul skåpbil, med texten ”Nya Motorcentrum” på sidorna.

Tack, Motorcentrum, för att ni hjälper mig.

 

110901 En räddande ängel

Då jag igår vägrade följa med ambulanspersonalen till sjukhuset (jag ville istället ta hand om all min hovslagarutrustning i bilvraket), hade jag lovat dem att besöka en läkare idag istället.

Väl där, ringde min mobil. En av mina kära kunder önskade hjälp, då en av hennes hästar var halt. Jag meddelande att jag såklart gärna skulle hjälpa till, men att min bilsituation för tillfället var något prekär.

Hon lät då meddela att hon hade en reservbil, vilken jag gärna kunde låna, så att jag skulle kunna jobba vidare och på så sätt löste hon min akuta situation.

Tack Kristina!! Du är en ängel!!

 

110831 Vattenplaning

På väg hem från ett stall i Rundvik hamnade jag i ett rejält spöregn. Alltför sent upptäckte jag hur djupa hjulspåren var på det här partiet av E4:an och i en kurva fick jag vattenplaning och skjutsade in i mitträcket. Bilen snurrade några varv på vägen och voltade sedan ner i diket.

Både jag och jycken klarade oss undan med andan i halsen, men bilen blev totalkvaddad.

Det tillverkas nya bilar varje dag, men hur ska jag kunna jobba vidare nu? Almanackan är full av bokningar, men utan bil är man ingen hovslagare…

 

110825 Examensprov

Jag har spenderat det senaste året med att distansplugga på hovslagarskolan i Skara, deras 1-åriga ”Kvalificerad fortbildning för yrkesverksamma hovslagare”. Denna vecka var det dags för examensprov.

Provet består i vanlig ordning av flera delprov. Ett av dessa är ett skoningsprov.

När jag fick se min tilldelade häst blev jag uppgiven. Den var en travhäst som gått barfota och som i det närmaste saknade hovväggar. I ett dylikt prov vill man såklart visa vad man kan och med så dåliga förutsättningar hade jag svårt att undvika att deppa ihop.

Det var hårfint, men jag blev godkänd. Både jag och hästen nöjda, således.

 

110816 Illa trampad

Blev idag illa trampad. Hästen ryckte åt sig ett bakben och smällde ner hoven, med tåspetsen först, precis bakom stålhättan på min vänstra fot. Inte hästens fel, snarare ett resultat av att dennes hov och min fot råkade befinna sig på exakt samma plats vid fel tidpunkt. Inget brutet, däremot med sprickor i småbenen i min fot som resultat. En hovslagarklassiker.

Jag är nu ”4 grader halt vänster bak”.

För att kunna jobba vidare med en svullen fot köpte jag ytterligare ett par arbetskängor, dock två storlekar större än normalt, för att endast använda den vänstra av dessa. Detta har bidragit till glada skratt hos er, kära kunder, som tyckt att jag ser komisk ut, med två olika skor på fötterna och jag kan ju inte annat än att själv skratta åt eländet.

 

110817 Euro-Farrier

I min brevlåda låg idag en försändelse från EFFA,  European Federation of Farriers Associations.  EFFA´s målsättning är att synliggöra de som uppnått tillräcklig kompetensstandard inom hovslagaryrket, att göra det möjligt för hästägare att finna välutbildade och kvalificerade hovslagare från andra länder (vilket nu är särskilt viktigt med nya EU-bestämmelser), samt att uppmuntra länder med lågutbildade hovslagare att höja standarden i yrkeskåren.

Eftersom att det svenska gesällprovet har internationell status välkomnades jag som medlem nr 3911 och är nu välkommen att arbeta även utanför Sveriges gränser, med titeln ”Certified Euro-Farrier”.

Mer om EFFA kan du läsa på http://www.eurofarrier.org/

 

110609 Gesällprov

Har idag avlagt ett godkänt gesällprov. Jag har dåliga tävlingsnerver och var jättenervös. Känns bra nu. Umeå har fått sin första gesäll och jag har nu fått en ny titel - från hovslagare till hovslagargesäll. Jag är helnöjd.

Gesällprovet består av flera delprov, både teoretiska och praktiska. Kanske är det mest känt (eller ökänt) för det faktum att provdeltagaren inte tillåts använda fabrikstillverkade hästskor under provtillfället. Istället måste denne smida hästskorna från grunden, för att kunna ”skräddarsy” dessa till den hästindivid som vid tillfället är aktuell och på så sätt visa prov på sina kunskaper och sin yrkesskicklighet.

Om man klarar provet får man så småningom ett gesällbrev att hänga på väggen, vilket visar för hästägare och andra hovslagare att man ”besitter goda kunskaper, är en yrkesman av klass, med ett intresse utöver det vanliga i sitt yrke”.